Валтер Любке                

...
Валтер Любке                
Коментари Харесай

Крайнодесните радикали в Германия изпълзяха от окопите си

Валтер Любке                  знаеше по какъв начин се усеща човек, получавал смъртни закани. Високопоставен политик в Хесе от Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел, 65-годишният мъж беше добре прочут в изборния си район с демократичното си отношение към хората, търсещи леговище. Заради позицията си той си завоюва почитание и удивление по време на бежанската рецесия, само че също по този начин се трансформира и в обект на акция на омразата. Според проверяващите това евентуално е коствало и живота му.

Любке беше открит след среднощ на 2 юни, съгласно известията от сина си, до момента в който лежи в безсъзнание и тежко ранен на терасата в личния си дом в тихото населено място Иста, в централната част на Германия. Прострелян в главата отблизо разстояние, той умира по-късно в болница от раните си. Дори и когато опечалените се събират за погребението на мъжа, който буйно защитаваше правото на бежанците да имат дом в Германия, екстремистите намерено отпразнуваха убийството му онлайн.

Жестоката гибел на Валтер Любке, който оглавяваше регионалното държавно управление в Касел, раздруса мирното населено място и ужаси Германия. Разследващите считат, че убийството е политически стимулирано, планувано и осъществено от крайнодесен екстремист. Арестуваният за закононарушението Щефан Ернст (45 г.) призна, че той е умъртвил политика и че е работил самичък. По-късно бяха арестувани и още двама души, за които се счита, че са обезпечили оръжието, и беше открит цялостен боеприпас с оръжия. За Ернст се знае, че поддържа връзки с радикални мрежи и проверяващите ревизират допустима връзка с печално известната неонацистка група Националсоциалистически ъндърграунд – екстремистка организация, която стои зад убийството на 10 души, множеството с мигрантски генезис. Убийствата са осъществени  между 2000 и 2007 година Според полицията ДНК на Ернст е открита по облеклата на жертвата Любке и тя отговаря на това в полицейското му досие, което екстремистът има, защото е бил осъждан за опит за гърмеж на жилище, населявано от бежанци, през 90-те години. Твърди се, че от няколко години живеел в Касел, където съседите му го дефинират като спокоен и другарски надъхан.

Следователите изясняват, че Щефан Ернст се е криел от известно време, и признават, че е съвсем

 

невероятно да следят всеки подозрителен екстремист

 

Според данни на държавното управление в Германия има 24 000 крайнодесни екстремисти. Почти 13 000 от тях се счита, че са склонни към принуждение. Това е мъчително за Германия – страна, чиято история значи, най-малко за болшинството, че съществуването на политическа последна десница – да не приказваме за екстремистките неонацистки мрежи – е причина за огромен позор.

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер настоя за бързо разкриване на случая „ Любке “, откакто стана ясно, че кметове на Кьолн и Алтена са получавали смъртни закани в последните седмици. Хенриете Рекер и Андреас Холстейн, добре известни с демократичния си метод към политиката за убежището, оцеляха при опити за ликвидиране, осъществени в последните години. Затова и немският вътрешен министър Хорст Зеехофер дефинира случая „ Любке “ като мигаща алена лампа. Според коментатори насочването в последно време на вниманието към опасността от ислямски гнет накара управляващите да подценен крайнодесните мрежи, които получиха нов подтик за дейности от бежанската рецесия от 2015 година Социалните медии също имат принос за това, както неотдавна видяхме в източния град Кемниц. След убийството на немец от кубински генезис в обитаемото място, евентуално от сириец или иракчанин,

 

полицията се оказа сюрпризирана от това какъв брой бързо

 

екстремистите активизираха огромна група, която се струпа в града и „ преследваше “ хора, наподобяващи на чужденци. За това по какъв начин в този момент управляващите ще се оправят с този проблем ще бъде следено под лупа.

Измина десетилетие, откогато Националсоциалистическият ъндърграунд организира своята акция. Властите тогава се забавиха с отговора си и се счита, че тези, които са помагали на организацията, не престават да са на независимост. Председателят на Централния съвет на евреите в Германия, Йозеф Шустер, съобщи, че казусът ще бъде „ тест дали тази страна в действителност е научила нещо от убийствата, осъществени от Националсоциалистическия ъндърграунд “. Вече се появиха подозрения дали Щефан Ернст просто се е спотайвал през последните години, както допуска полицията.

В страна, в която избран тип реторика в предишното беше табу, а в този момент намерено се употребява – даже и в парламента се води спор за въздействието на провокативния език. Обвинения са отправени към крайнодясната партия " Алтернатива за Германия " (която бързо осъди убийството на Любке) за това, че насърчава просвета, която предизвиква екстремизма. Лидерът на консервативната партия, от която е и канцлерът Ангела Меркел, Анегрет Крамп-Каренбауер попита за какво се е стигнало до „ загубата на вербални граници “.

Засега полицията признава, че не може да бъде сигурна дали има връзка сред убийството на Любке и смъртните закани, получени от Хенриете Рекер. Кметът на Кьолн обаче е упорита. В Туитър тя написа, че гибелта на Любке би трябвало „ да ни сплоти, а не да ни плаши. На тези, които заплашват нашето намерено и свободно общество, би трябвало да им е ясно, че няма да отстъпим и един сантиметър “.

 

ОПАСНОСТ

В Германия живеят към 12 700 евентуално рискови крайнодесни радикали,  показват  данни на службата за вътрешно разузнаване. 60% от германците са на мнение, че държавното управление прави прекомерно малко, с цел да им се опълчи, съгласно допитване на института Civey.

 

ЧЕЛЕН ОПИТ

Канадското държавно управление за първи път включи две десни екстремистки групи в листата на " терористичните " организации. Това стана дни след като разследващите служби признаха, че са повишили равнището си на зоркост поради тази " опасност “. Организациите " Кръв и чест " и " Битка 18 “ са включени в " обновения лист на терористичните организации според канадския углавен кодекс ".

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР